Köp kläder online

Tvätta kläderTvätta kläder

Begagnade kläderBegagnade kläder

Fördelar med att handla kläder online

Vem älskar inte att köpa nya kläder? Det finns säkert de personer som avskyr shopping av olika anledningar, kanske för att de inte vill gå och trängas i affärer eller spendera sina pengar. Men trots att de kanske ogillar att köpa kläder, gillar de flesta att få nya kläder. Oavsett om du vill köpa kläder till dig själv eller till någon annan kan du göra det direkt via nätet. De flesta är nog bekanta med nätshopping, men skulle du inte vara det kommer du upptäcka en fantastisk värld med endast några klick.

Känner du dig osäker på om nätshopping är för dig eller inte har vi samlat de största fördelarna här nedan.

Ett enormt utbud

Den största fördelen med att shoppa kläder online är att du får tillgång till ett stort utbud. Det finns hur många butiker som helst som säljer allt möjligt, från mode till möbler. Du behöver dessutom inte lämna ditt hem för att ta en titt på utbudet. Det finns även möjlighet att köpa kläder från andra länder vilket kan vara väldigt intressant och roligt.

Prova kläder utan att stressa

Något som många ogillar är att prova kläderna varje gång de besöker fysiska butiker. Speciellt om det är mycket folk ute. Det kan kännas väldigt stressigt och det är inte ovanligt att du gissar ifall plaggen passar eller inte. Handlar du på nätet, inom EU, kommer du få en 14 dagars ångerrätt. Det ger dig möjlighet att få hem dina kläder, prova de utan någon stress och sedan skicka tillbaka de som inte passar eller känns rätt. Vissa butiker skickar med en returavi vilket betyder att du inte behöver betala någonting för att skicka tillbaka kläderna.

Jämför priserna

Ytterligare en fördel med att handla på nätet är att en stor del av alla butiker säljer liknande produkter. Du kan alltså hitta samma par byxor hos flera olika butiker. Det ger dig en möjlighet att jämföra priset på dessa byxor och hitta det allra billigaste. Skulle du besökt en galleria istället hade du varit tvungen att springa runt en hel del för att hitta de billigaste. På nätet kan du göra det med endast några knapptryck.

Bekvämligheten och tillgängligheten

En av de allra största fördelarna med att shoppa online är att det är väldigt bekvämt. Du kan köpa de nya jeansen från soffan om så önskas. Du slipper oroa dig för hur du ska ta dig till butikerna, när bussarna går och hur mycket tid du har i affären innan du måste springa för att ta bussen hem. Det spelar det ingen roll vilken tid på dygnet du väljer att shoppa på nätet, onlinebutikerna är nämligen öppna dygnet runt, alla dagar i veckan.

Så här handlar du tryggt online

Det är väldigt kul att handla på nätet. Det finns hundratals butiker som erbjuder alla möjliga produkter och du kan köpa dessa när du vill och få de levererade hem. Men oavsett hur kul det kan vara är det viktigt att du är väldigt försiktig när du shoppar online.

Vissa punkter är mer viktiga än andra och för att hjälpa dig vara så trygg som möjligt har vi listat de viktigaste du bör tänka på här.

Var extra försiktig med ”mirakelprodukter”

Det är inte ovanligt att stöta på nätbutiker som erbjuder superbilliga produkter. Det kan vara allt från skor, kläder och elektronik med mera. Skulle du stöta på en sådan nätbutik måste du vara extra försiktig. De kan nämligen gömma sig höga avgifter som tillkommer när du köper en vara. Vissa av dessa företag kan dessutom vara blufföretag. Läs igenom kundrecensioner om möjligt för att få en ärlig åsikt om hur företagen fungerar.

Ta en extra titt på företaget

Oavsett var du shoppar på nätet är det viktigt att du kollar upp företaget. Läs igenom recensioner och omdömen, kolla även upp kontaktuppgifterna från företaget. De stora välkända klädbutikerna, som H&M, Zalando och liknande kan du många gånger känna dig säker med. Det är främst mindre, och utländska, butiker du bör dubbelkolla informationen hos.

Läs alltid igenom köpevillkoren

Att läsa igenom mycket text, speciellt om den är liten, kan kännas väldigt jobbigt. Men när du handlar hos en e-butik du aldrig besökt tidigare är det väldigt viktigt att du läser igenom köpevillkoren. Handlar du från ett annat land är det ännu viktigare.

Leverans- och betalningsvillkor

Precis som för köpevillkoren är det viktigt att du läser igenom betalnings- och leveransvillkoren. Ta en titt på vilka betalningsmetoder det finns att välja mellan och vad som gäller för leveransen. Erbjuder butiken flera olika betalningsmetoder är det ett stort plus.

Shoppa från andra länder

Bestämmer du dig för att handla utanför EU måste du vara extra försiktig. Dessa butiker har sällan en ångerrätt vilket innebär att du inte kan skicka tillbaka de produkter du inte vill ha. Det kan även tillkomma tullavgifter från butiker utanför EU.

Prova på företagets kundtjänst

Ett sista tips på hur du shoppar säkert är att testa butikens kundtjänst. Är företaget seriöst, bra och professionellt bör kundtjänsten vara välfungerande. Det ska vara lätt att komma i kontakt med de och få tydliga och hjälpsamma svar inom en rimlig tid.

Populäraste onlinebutikerna

Möjligheterna är oändliga när det kommer till att shoppa på nätet. Det finns hur många butiker som helst att välja mellan med enorma utbud. Att du kan klicka hem kläder direkt från soffan och sedan få de hemlevererade har gjort onlineshopping till det mest populära sättet att köpa nya kläder. Möjligheten att köpa mode från andra länder är också en av anledningarna till att många väljer nätshopping framför vanlig traditionell shopping.

En stor majoritet av klädbutikerna som finns idag har även en webbshop. För många blir det dessutom billigare att shoppa online. Du slipper betala för transport till de fysiska butikerna om du bor långt ifrån, du kan även hitta fantastiska rabatter och erbjudanden. Många e-butiker erbjuder även flera olika betalningsmetoder vilket är ytterligare en av anledningarna till varför de flesta väljer att köpa sina kläder via nätet. Idag behöver du inte ens ha pengar på kontot för att köpa den nya tröjan du vill ha, utan du kan välja att betala den efter att lönen kommit.

Favoritbutikerna för oss svenskar

Trots det stora utbudet av nätbutiker finns det ett antal som är extra uppskattade. Här nedan har vi valt att lista några av de populäraste butiker bland oss svenskar. Dessa butiker är dessutom helt trygga vilket innebär att du inte behöver oroa dig för någonting. De erbjuder bland annat olika betalningsmetoder, ett stort utbud och har en tillgänglig kundtjänst. De fungerar dessutom att besöka från mobiltelefonen lika bra som andra enheter.

Zalando – Zalando är en stor modebutik som bjuder på mode till alla åldrar. Dessutom erbjuder de alltid fri frakt.

Have2have – detta är en utmärkt onlinebutik för dig som letar efter nya skor. De har även ett utbud med väskor.

Nelly.com – Nelly är en butik som riktar sig till personer mellan 18 år till 35. Utbudet ritkar sig till både killar och tjejer.

Bubbleroom – Kläder för alla, stora som små.

Tvätta på rätt sätt

De flesta vet hur man tvättar kläder på rätt sätt. De fick lära sig hur en tvättmaskin fungerade när de hjälpte sina föräldrar eller så snart de flyttade hemifrån. Som tur är, är de flesta tvättmaskiner väldigt enkla att förstå sig på. Men trots detta är det många personer som tvättar kläderna på helt fel sätt.

Hur gör man då för att tvätta sina kläder rätt? Vi kommer här nedan med några bra tips, men på Naturskyddsföreningen kan du läsa mer om vad som gäller för kläder och tvättmedel.

  • Börja med att sortera dina kläder efter färg.
  • Dosera sedan sköljmedlet och tvättmedlet rätt. Använder du för mycket kan det lämna rester på dina kläder vilket kan leda till hudirritation och skada på plaggen.
  • Läs igenom tvättråden som finns på dina kläder. Det kan kännas lite jobbigt att läsa igenom detta på alla plagg, men efter några tvättar bör du kunna de utantill.
  • 30-40 grader brukar vara tillräckligt varmt för att tvätta dina kläder. Men dubbelkolla alltid på tvättråden.
  • Det sista tipset är att låta dina kläder lufttorka. Det är bäst, torktumlaren kan nöta ut kläderna i förtid och den drar även en hel del energi.

Att tvätta jeans

Jeans är ett av de populäraste klädesplaggen som de flesta äger minst ett par av. Tyvärr är det även ett av de vanligaste plaggen som de flesta tvättar på fel sätt. Jeans har en tendens att tappa sin form och färg när de tvättas. Det kan få de att se urblekta och gamla ut snabbare än vad du tror.

Du kan dock få dina jeans till att hålla längre genom att tvätta de på rätt sätt. Här nedan har vi därför samlat några enkla och snabba tips på vad du bör tänka på.

  • Torktumla aldrig dina jeans eftersom det kommer nöta på dem. Låt de lufttorka!
  • Trots att du bör följa tvättråden kan du i de flesta fallen tvätta jeansen i en lägre temperatur. Många gånger rekommenderas en högre temperatur, trots att det räcker med 30-40 grader.
  • Vänd gärna dina jeans ut och in när de tvättas. Det kan förhindra att färgen försvinner lika snabbt.
  • Ibland händer det att jeansen endast har en tråkig doft, men inte är smutsiga direkt. Då kan du hänga ut de i trädgården eller balkongen. Helt enkelt lufta jeansen. Undvik dock direkt solljus.

Att handla secondhand

Förr i tiden skämdes många av att köpa begagnade kläder eftersom många ansåg att endast personer med dålig ekonomi köpte dessa kläder. Idag ser det däremot helt annorlunda ut. Fler och fler personer har börjat inse vilka fördelat det finns med att handla på secondhand. Det är både roligt och ett sätt att vara mer miljömedveten.

Här i Sverige har vi flera alternativ för alla som vill köpa begagnade kläder. Du kan både välja auktionssajter på nätet och besöka fysiska secondhandbutiker. Det är även möjligt att köpa direkt från privatpersoner. Under årets varmare månader finns det även loppmarknader där du kan hitta flera fantastiska fynd. Förutom kläder finns det även andra produkter som finns tillgängliga att köpa på secondhand. Det kan finnas allt från möbler och porslin till mobiltelefoner och datorer.

Fördelar med att handla secondhand

Den största fördelen med att handla på secondhand är självklart miljövänligheten. Vi människor konsumerar en hel del mode och kläder, vilket innebär att fabrikerna måste producera ännu mer. Genom att välja att handla begagnat istället kan det leda till att fabrikerna inte behöver tillverka så mycket.

En annan stor fördel med att köpa kläder på secondhand är att du kan spara en hel del pengar. Istället för att endast köpa de nyaste plaggen kan du hitta kläder, som fortfarande ser nya ut, men till ett mycket billigare pris. De begagnade plaggen kan alltså vara i nyskick. Skulle det vara någonting som var trasigt, slitet eller missfärgat kommer det många gånger stå tydligt i annonsen. Priset kan då vara ännu lägre. Vissa mindre skador är dessutom inte alltid synliga.

Viktigt att tänka på vid köp av begagnat

Med tanke på hur populärt det blivit att köpa begagnade kläder är det extra viktigt att du är säker när du gör detta. Det finns flera saker som är väldigt viktiga att du tänker på, dessa saker gäller oavsett om du handlar från privatperson, på loppmarknad eller en secondhandbutik.

Undersök plagget noga

Oavsett om du betalar 50 kronor eller mindre för ett plagg är det viktigt att du undersöker jackan noga. Att bli överraskad med fläckar och hål är aldrig roligt. Så ta en noga titt på plaggen du vill köpa, i vissa fall kan du fixa de mindre felen som finns.

Prova gärna kläderna

Olika tillverkare kan ha olika storlekar trots att det står samma storlek på lappen. På grund av detta rekommenderas det att du provar kläderna. Vissa tröjor med M storlek kanske är mindre än vad du tror. Så prova de alltid!

Köp det du behöver

Att shoppa på secondhand är ett bra sätt att både värna om naturen och din plånbok. Köp inte saker endast för att du tycker de är billiga. Du bör ha användning för dem. Annars kommer de bara läggas undan och glömmas bort.

Kontakta oss med dina frågor. Fyll i kontaktformuläret som finns här.

snovitarvika.se – Handla kläder online, tvätta kläder, begagnade klädersnovitarvika.se – Handla kläder online, tvätta kläder, begagnade kläder