Så här handlar du tryggt online

Det är väldigt kul att handla på nätet. Det finns hundratals butiker som erbjuder alla möjliga produkter och du kan köpa dessa när du vill och få de levererade hem. Men oavsett hur kul det kan vara är det viktigt att du är väldigt försiktig när du shoppar online.

Vissa punkter är mer viktiga än andra och för att hjälpa dig vara så trygg som möjligt har vi listat de viktigaste du bör tänka på här.

Var extra försiktig med ”mirakelprodukter”

Det är inte ovanligt att stöta på nätbutiker som erbjuder superbilliga produkter. Det kan vara allt från skor, kläder och elektronik med mera. Skulle du stöta på en sådan nätbutik måste du vara extra försiktig. De kan nämligen gömma sig höga avgifter som tillkommer när du köper en vara. Vissa av dessa företag kan dessutom vara blufföretag. Läs igenom kundrecensioner om möjligt för att få en ärlig åsikt om hur företagen fungerar.

Ta en extra titt på företaget

Oavsett var du shoppar på nätet är det viktigt att du kollar upp företaget. Läs igenom recensioner och omdömen, kolla även upp kontaktuppgifterna från företaget. De stora välkända klädbutikerna, som H&M, Zalando och liknande kan du många gånger känna dig säker med. Det är främst mindre, och utländska, butiker du bör dubbelkolla informationen hos.

Läs alltid igenom köpevillkoren

Att läsa igenom mycket text, speciellt om den är liten, kan kännas väldigt jobbigt. Men när du handlar hos en e-butik du aldrig besökt tidigare är det väldigt viktigt att du läser igenom köpevillkoren. Handlar du från ett annat land är det ännu viktigare.

Leverans- och betalningsvillkor

Precis som för köpevillkoren är det viktigt att du läser igenom betalnings- och leveransvillkoren. Ta en titt på vilka betalningsmetoder det finns att välja mellan och vad som gäller för leveransen. Erbjuder butiken flera olika betalningsmetoder är det ett stort plus.

Shoppa från andra länder

Bestämmer du dig för att handla utanför EU måste du vara extra försiktig. Dessa butiker har sällan en ångerrätt vilket innebär att du inte kan skicka tillbaka de produkter du inte vill ha. Det kan även tillkomma tullavgifter från butiker utanför EU.

Prova på företagets kundtjänst

Ett sista tips på hur du shoppar säkert är att testa butikens kundtjänst. Är företaget seriöst, bra och professionellt bör kundtjänsten vara välfungerande. Det ska vara lätt att komma i kontakt med de och få tydliga och hjälpsamma svar inom en rimlig tid.