Välj rätt jeans för din figur

Hemligheten bakom att klä dig snyggt är att dels hitta plagg som uttrycker din personliga smak, dels sitter snyggt. Det spelar ingen roll om kläderna är dyra eller billiga om de sitter dåligt eller om de ser ut som att de bär dig istället för tvärtom. Ett klassiskt exempel på det var de gamla söndagskostymerna som unga män ibland lånade från sina fäder eller farfäder som förvisso tjänade sitt syfte men satt mycket illa.

Hade du tänkt handla jeans online är det därför några saker du bör ta med i beräkningen. Det finns många snitt och modeller och olika jeans passar i olika sammanhang. Ett par eleganta, vita jeans är till exempel perfekta till jobbet eller festen medan ett par klassiska blå är mer av ett vardagsplagg. Självfallet spelar det också stor roll hur du kombinerar jeansen i övrigt. Hur du än planerar att bära dina jeans är det dock passformen som är det viktigaste av allt.

Välj alltid korrekt storlek

När det kommer till passformen är det tre saker du bör uppmärksamma: midjemåttet, längden och bredden. Byxan sitter som snyggast när den passar alla tre. När det kommer till midjemåttet kan du kan ibland göra vissa enkla modifikationer, till exempel bära ett skärp, så länge det bara handlar om några centimeter men i regel bör allt sitta som det ska.

Ett vanligt misstag är att välja storlek efter idealvikt, snarare än nuvarande nummer. Vem har inte varit med om att favoritjeansen plötsligt sitter jättetrångt eller att blixtlåset inte vill gå igen? Det händer alla och kan vara nog så irriterande. Samtidigt är det aldrig snyggt med kläder som sitter för trångt och dessutom kan det vara riktigt besvärande. Skulle det vara så att du absolut behöver minska på midjemåttet några centimeter kan du istället sätta ett realistiskt mål och belöna dig själv med ett par nya jeans när du klarat av det.

Vilka modeller smickrar mest?

Efter storleken är det snittet som avgör huruvida ett par jeans sitter snyggt eller inte. Alla människor är olika skapta och det är inget konstigt med det. Medan vissa människor vill kasta sig till närmaste plastikkirurg är tricket bakom snygga klädval snarare att betona det som smickrar och dölja det du inte är lika nöjd med. Enligt modeexperterna Trinny och Susannah finns det kläder för alla figurer som lyfter varje persons utseende enormt.

Ta till exempel en person som är päronformad. Här kan det vara smart att välja jeans som drar bort uppmärksamheten från höfterna och att kombinera med ett plagg på överkroppen som ger snygg harmoni. Föredra släta jeans utan stora fickor och väj gärna en högre midja. Har du korta ben kan du välja raka, långa jeans som du kombinerar med högklackade skor och är du välsignad med långa, slanka spiror kan ett par skinny jeans vara perfekta. Om du vill att jeansen ska sitta mycket tight bör du välja ett par som är på gränsen till för små eftersom jeans tenderar att mjukas upp med tiden.